Restaurace

Gohan (Raisu bōru)

Miska uvařené rýže se servíruje k většině japonských jídel. V některých případech může být přimícháno syrové vajíčko a sojová omáčka, v takovém případě se nazývá "tamago kake gohan".

Donburi

Miska vařené rýže se směsí na povrchu v různých variacích. a) Gyudon - dušené hovězí maso b) Katsudon/Tonkatsu - smažený vepřový řízek c) Tendon/Tempura - smažené mořské plody nebo zelenina d)...

Chazuke (Ochazuke)

Miska s vařenou rýží zalitá buď zeleným čajem nebo lehkým rybím vývarem má na vrchu nejčastěji grilovaného lososa, nebo třeba okurku. Posypává se proužkami mořské řasy. Někdy se dělá ze zbytků...

Kayu (Okayu)

Rýžová kaše hustší konzistence, někdy podávaná s kousky zeleniny. Často dělaná ze zbytků rýže a podávána nemocným...

Chahan

Klasické rizoto ve vařené nebo smažené verzi, jen bez sýra na...

Karē raisu

Vařená rýže s kari omáčkou a kousky masa, někdy i s nudličkami smaženého vepřového řízku. Recepty: recipes.eat-japan.com/recipes/viewrecipe/230...

Onigiri

Vařená rýže obalená mořskou řasou nejčastěji trojúhelníkového tvaru je naplněna např. směsí nakládaných japonských švestek, lososem, či tuňákem. Recepty: www.japamania.cz/recepty/onigiri...

Sushi

Vařená rýže smíchaná s octem se dělá buď do tvaru malých bochánků, na které přijde např. losos nebo tuňák a nebo se balí do mořské řasy, kam se často přidávají také sezamová semínka. Oba druhy se...

Sashimi

Syrové rybí kousky. Velký počet ryb si lze užít za syrova pokud jsou čerstvé a správně připraveny. Tak jako Sushi se podává se sojovou omáčkou a japonským křenem...

Yakizakana

Grilovaná ryba. Takto připravovaných ryb si lze užít několik druhů, makrelu, či sladkovodní ryby. Často podáváno v...

Soba

Nudle dělané z pohankové mouky nebo směsí pohankové a pšeničné mouky. Tloušťkou jsou jako špagety a často se podávají s malou různorodou směsí na vrchu ve studené formě či jako polévka v teplé...

Udon

Nudle dělané z pšeničné mouky. Jsou o něco tlustší než špagety. Servírovat se dají studené jako příloha i teplé a nejčastěji je uvidíme v polévkách s různými dodatky od zeleniny po smažené...

Ramen

Čínský styl nudlí s rozmanitými dalšími přísadami, to celé v polévce. Přesto že mají nudle původ jinde, v Japonsku se stali časem velmi...

Somen

Nudle dělané z pšeničné mouky, které jsou užší než špagety. Obvykle se jedí studené a považují se za letní pochoutku, lze je ale také najít v...

Yakisoba

Opékané nudle čínského stylu s kousky masa, zelí, mrkve a další zeleniny. Oblíbený festivalový...

Oden

Zimní jídlo sestávající se z několika ingrediencí jako jsou vařená vejce, ředkev a zpracované ryby. Ty se dusí v lehkém vývaru ochuceném sojovou omáčkou. Ingredience se liší podle regionu i...

Sukiyaki

Jídlo na ploténce s tenkými plátky masa, zeleninou, houbami, tofu a speciálními nudlemi "Konyaku". To celé v nasládlé omáčce. Předtím než se kousky konzumují, jsou po vylovení z ploténky a namáčeny...

Shabu Shabu

Rozpálená plotýnka ve které se vaří buď lehce ochucená voda nebo polévka je zpravidla umístěna uprostřed stolu. Kolem jsou na talířcích tenké kousky masa, zeleniny, hub nebo tofu. Každý si dává...

Yakitori

Kousky grilovaného kuřete na špejli polité omáčkou. Kousky zahrnují ne jen světlé a tmavé maso, ale také žaludek, kůži a další části...

Tonkatsu

Obalované vepřové kotlety. Podávají se s nařezaným salátem, k rýži, nebo také ke kari omáčce, v takovém případě se označuje pokrm "Katsu...

Yakiniku

Na speciální mřížkované ploténce uprostřed stolu se opékají kousky hovězího a vepřového masa. De facto jde o gril, kam si každý vkládá kus svého masa nebo zeleniny a sám si jej tak...

Nikujaga

Populární jídlo na doma, které zahrnuje pouze dušené nasládlé maso s brambory a trochou...

Teppanyaki

Maso a kousky ryb jsou připravovány na speciální pánvi pokrývající velkou část stolu přímo kuchařem před zraky hostů. Celá příprava je často takovým malým představením, kdy sledujete mrštné prsty...

Hiyayakko

Čerstvé chlazené tofu obvykle podávané se strouhaným zázvorem, Katsuobushi (sušený uzený tuňák nastrouhaný na velmi jemné hobliny), jarní cibulkou a sojovou...

Yudofu

Plátky tofu vařené v čiré polévce a namáčené do sojové nebo citronové omáčky "Ponzu" před každým soustem. Lze nalézt variace jak samotného tofu, tak s kousky zeleniny a dalších přísad. Jde o...

Agedashi Dofu

Smažené tofu v sojové omáčce. Je podávané teplé a sypané například jarní...

Miso Soup

Polévka s nezaměnitelnou chutí s kousky tofu, jarní cibulkou, a nejčastěji kousky mořské řas. Často se podává před hlavním jídlem a je součástí chodů v mnoha restauracích. Kromě toho je k dostání v...

Krokke

Jídlo vycházející z kroket jsou kuličky různých velikostí plněné masem a bramborami. Přidává se k nim salát a jedí se spolu se sojovou omáčkou, případně kečupem. Recept: kuchtici.eu/krokke/ (CZ)

Omuraisu

Vaječná omeleta plněná smaženou rýží a polévaná kečupem se dělá ve tvaru rugby míče. Recepty: recepty.vareni.cz/omuraisu/ (CZ) www.ojaponsku.cz/omuraisu-635/...

Hayashi Raisu

Hovězí guláš s rýží. Plátky masa jsou velmi tenké, součástí je taktéž hodně cibule a jako jeden z mála se tento pokrm jí...

Hambagu

Hamburgerový steak podávaný buď jak ho známe s hranolky a kečupem, nebo zeleninou a...

Bento

Jídlo v krabičkách nejčastěji používané na cesty, jako svačina do školy, ale najdete je i v restauracích. Jde o malé porce studeného nebo teplého jídla všeho možného druhu naskládaných vedle sebe....

Tempura

Smažené v těstíčku balené kousky zeleniny, mořských plodů, hub nebo masa. Takto udělané kousky mají tenkou a křupavou kůrčičku která se před požitím buď solí nebo namáčí do sojové omáčky. Tento pokrm...

Okonomiyaki

Druh placky kombinující mnoho ingrediencí. Mořské plody spolu se zeleninou i masem jsou smíchány s těstem a opékány často přímo před zraky hostů v restauraci. Každý si placku z ingrediencí může...

Monjayaki

Řidší variace jídla Okonomiyaki, rozdíl je pouze v menším množství těsta, díky čemuž pokrm méně drží pohromadě. Jinak jde o druh placky kombinující mnoho ingrediencí. Mořské plody spolu se zeleninou...

Gyoza

Taštičky plněné zeleninou a mletým masem jsou následně opékány. Jídlo pochází původem z Číny a podává se často jako příloha k polévce...

Chawanmushi

Pikantní dušené vejce obvykle obsahující kousky kuřecího masa, krevet, hub nebo Ginkgo ořechů. Servíruje se obvykle v malé misce a jí se...

Tsukemono

Salát z nakládané zeleniny. Nejčastěji se používá ředkev, okurka, čínské zelí, mořské řasy či mrkev. Najdeme jej jako přílohu k jiným jídlům, nebo jako něco malého k...